top of page

Om qigong och tai chi

Vill du öka ditt energiflöde och lösa upp energimässiga stagnationer i kroppen? Qigongens mjuka men ändå dynamiska rörelser gör dig lugn och energifylld. Tai chi passar dig som vill ha en lite större utmaning, tekniskt och fysiskt.

Thorwald har mer än 20 års erfarenhet av att lära ut fysiska energiträningsformer. Efter att ha haft gruppverksamhet under många år, runtom i Sverige, bedriver han numera undervisningen även i form av privatlektioner. Du får därmed ett program exakt anpassat efter dina behov och förutsättningar. 

Om du önskar studera till lärare i qigong och/eller tai chi individanpassar vi detta till just dina önskemål och syften. Du kan välja att bli lärare i både qigong och meditation, och även i tai chi (vilket dock är en betydligt längre process). 

Qigong

Qi betyder 'energi' och gong betyder 'arbete' eller 'skicklighet'. När du utövar qigong arbetar du alltså med energi, både med den du har inom dig och runt dig och med energin i det totala, allomfattande energifält som vi lever i från födelse till död.

 

Qigong började praktiseras inom taoismen för ca 3 500 år sedan, och med tiden skulle qigongen komma att bli en av den traditionella kinesiska medicinens fyra grenar (jämte akupunktur, tuinamassage och örtmedicin). Qigongen kan sedan i sig delas in i fem huvudgrenar där den tränas i många olika syften - och det finns tusentals olika qigongformer! Hos Garden of Feathers kan du lära dig former ur de taoistiska, buddhistiska och medicinska grenarna. Du får därmed möjlighet till en bred qigongbas med former som betonar flertalet olika aspekter. Du kommer också att få god teoretisk kunskap om qibegreppet, qigongens historia, qigongens effekter m.m.

 

Formerna du kan lära dig är:

  • Hälsoqigong

  • Ba Duanjin (De åtta silkesbrokaderna) variant I

  • Ba Duanjin variant II

  • Taiji gong / Smiling Heart qigong

  • Zhineng qigong

  • Xiang gong

  • Lian qi bafa gong (sittande form)

  • Taoistisk tempelqigong (sittande form)

  • Dao yin shu

  • Ma Bu; Öppna upp Lao Gong, Qi från naturen

Vilken eller vilka former du vill träna är givetvis valfritt, men vi hjälper dig gärna att lägga upp en struktur i ditt utövande. Med grund i urvalet ovan kan du sedan välja att studera för att bli qigonglärare. Taiji gong/Smiling heart finns tillgänglig som prisvärd onlinekurs i samarbete med tidningen Nära. 

Qigong, taoistisk qigong, Smiling Heart qigong
Tai chi, 24-formen

Tai chi

Tai chi (ibland Taiji) kallas ibland för "qigongens kusin" och är en effektiv metod för att nå avslappning och harmoni. Rörelsemönstret i tai chi är nytt för de flesta och kan upplevas svårt då det skapas av en avslappnad men ändå dynamisk kropp. De allra flesta blir emellertid väldigt förtjusta i tai chi när de väl hittar de nödvändiga "nycklarna" - om inte förr!

Förutom att tai chi introducerar ett nytt sätt att använda kroppen är träningen känd för att ge benstyrka tack vare de låga positionerna, och för att räta ut och stärka rygg, bål och nacke. Därtill främjas kraftfullt balans, smidighet, koordination och koncentration.

 

Tai chi kan översättas till 'den högsta kraften'. Metoden är gammal, men ändå inte särskilt gammal mätt med kinesiska mått! De tidigaste bevisen på utövande kommer från 1600-talet då en officer i den kinesiska armén såg stridspotentialen i qigong och började lägga till steg i formerna. Tai chi är således ursprungligen en av Kinas många hundra kamparter. 

Den form som lärs ut hos Garden of Feathers är den s.k. 24-formen. 

bottom of page